Ce este românesc

Tema de săptămâna acesta este Ce este românesc”. Avem multe chestiuni care ne identifică pe noi ca popor distinct faţă de celelalte popoare. Avem port popular, dansuri și muzică tradiţională şi să nu mai vorbim de mâncarea specific românescă. Dar portul popular nu-l mai purtăm decât foarte puţini şi la zile de sărbătoare (de exemplu: 1 Decembrie), dansul popular romanesc nu se dansează prin cluburi şi să nu mai vorbim că oricât de frumoasă ar fi muzica populară românescă, puțini tineri o şi ascultă.

Deoarece trăim într-un sat global  datorită internetului, timpul şi spaţiul nu mai există în forma pe care o cunoșteam până acum aproape două generaţii. Şi atunci, într-un spaţiu în care putem să împrumutăm mult mai uşor şi într-un timp mult mai scurt cuvinte şi chiar tradiţii de la alte ţări, ce mai rămâne specific românesc?

Eu cred că găsim esenţa românească în noi. Toate evenimenele şi deciziile pe care le-a facut poporul român, l-a definit şi ne-a făcut pe noi ceea ce suntem azi. Printre puţinele lucruri care au rămas specifice româneşti, în opinia mea, suntem chiar noi. Noi care chiar dacă sărbătorim Halloween-ul, credem că este o lucrare a satanei; chiar dacă sărbătorim Valentine’s days, nu prea ştim ce-i cu el, dar e mai cool decât Dragobetele nostru.

Am ales pentru dumneavostră la fel ca în fiecare articol, cinci dintre cele mai bune fotografii primite. Cei care au răspuns provocării de a ne trimite fotografiile lor, au încercat să definească prin ele, ce cred ei că este specific românesc.

 

Flavia Dima- Acasă, tata

Flavia Dima- Acasă, tata

 

Andrada Reşte- Expo-Parbriz

Andrada Reşte- Expo-Parbriz

 

Andra Salaoru- Între patru pereţi

Andra Salaoru- Între patru pereţi

 

Ioana Pop

Ioana Pop- Treceri

 

Alessia Cremenescu- Pe şantier

Alessia Cremenescu- Pe şantier