Cu Nae Caranfil în culisele „6,9 pe scara Richter”

Regizorul român Nae Caranfil a deschis cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania cu cel mai recent film al său, “6,9 pe scara Richter”, la a cărui premieră mondială au participat în jur de 3.000 de spectatori. Sâmbătă, 28 mai, regizorul a acceptat invitația la o discuție cu presa, moderată de jurnalistul Mihnea Măruță, în cadrul TIFF Lounge.13329741_279303462410945_1790232802_n
După cum recunoaște și Caranfil, noutatea acestui film nu o reprezintă scenariul sau regia, ci muzica ce de asemenea îi poartă semnătura. Acesta a studiat muzica până în clasa a șaptea, ulterior devenind doar o pasiune și o metodă de relaxare. Mai mult, regizorul a scris în anul 1985 spectacolul muzical „De cealaltă parte a zidului” pentru Teatrul din Cluj-Napoca, ce a fost interzis în acea perioadă.
Ideea filmului a luat naștere în anul 2010, la câțiva ani după ce bunul său prieten Alexandru Spătaru îi povestise cum și-a reîntâlnit tatăl. Tema aleasă nu este nici ea la întâmplare, fiind chiar una dintre marile frici ale regizorului, frică deprinsă în urma cutremurului din ’77 ce l-a surprins la etajul 5 al unui bloc din București.
Acest film îmbină frica regizorului cu ipocrizia prezentă în teatru și încearcă să evidențieze influența negativă a mass-media în alertarea populației cu privire la cutremure. În această idee, apartamentul în care se petrec majoritatea scenelor din film a fost reprodus pe un sistem de arcuri în studiourile Buftea pentru a putea reda cât mai fidel cutremurul. De buget ( 700.000€ ) s-a ocupat Cristian Mungiu, cel care a fost primul care a citit scenariul și a acceptat finanțarea unui film ce se abate de la filmul clasic de autor.
Încă nu există un răspuns concret în legătură cu intrarea acestui film în festivaluri și, din acest motiv, nu putem preconiza o dată a apariției în cinematografele din România, a mai adăugat Caranfil.

Un articol de Mircea Ungureanu