Escroc de meserie – Drumul de inițiere al unui cartofor

Lawrence Leung e o figură cunoscută cu precădere în Australia. Cariera de cineast i-a fost facilitată de succesul înregistrat cu one man show-ul Sucker, un amalgam de stand-up comedy, trucuri cu cărți şi jocuri precum alba-neagra; practic, confesiunea unui escroc despre scamatoriile din care-și câștigă existența. Leung a intrat mai apoi în televiziune, axându-se în special pe seriale de comedie, dar proiectul de suflet i-a rămâs în gând. Astfel, Sucker cunoaștea după mai bine de o decadă adaptarea cinematografică.

6e27b3d908c93044b22c79a5340a8c7e

Construcţia filmului – tradus în română Escroc de meserie – păstrează miezul show-ului de la baza proiectului, dar îl duce în zona comediei. Împreună cu regizorul Ben Chessell, Leung creează o narațiune coerentă în care explorează mai multe paliere ale umanului, precum relațiile familiale sau prima dragoste, jonglând totodată cu noțiunile de adevăr și minciună. Filmul își asumă de la început rolul de comedie adresată publicului de masă. E realizat cu consimțământ și respect pentru gusturile spectatorului, inserat fiind, pe alocuri, umor de calitate.

Protagonistul e Lawrence (John Luc), un chinez-australian prins că a încercat să copieze la examenele finale, motiv pentru care e trimis de părinți pe perioada verii la un unchi de-al său, însărcinat cu redresarea tânărului. Acolo, îl întâlnește pe Profesor (Timothy Spall), un escroc de primă clasă care își câștigă existența din trucuri și scamatorii. Curând intră în horă cu acest nou stil de viață și pornește la drum împreună cu noul său mentor și fiica acestuia, Sarah (Lily Sullivan). În aventurile celor trei sunt integrate multe dintre escrocheriile povestite de Leung în spectacol. Totodată, se vehiculează faptul că întregul film e o poveste autobiografică a scenaristului, bazată pe experiențele personale. Dinamica poveștii e acompaniată de un montaj ireproșabil și o coloană sonoră pe măsură, astfel că plictiseala sau timpii morți ies din calcul.

Jocul de-a “Cine deține adevărul?” continuă și regizorul creează o capcană în planul secund, umbrită de firul principal al poveștii și de alte scamatorii ale personajelor. După ce fiecare personaj – de la figuranți până la protagonist – a fost păcălit de-a lungul naraţiunii, e momentul ca și spectatorul să fie victima unei scamatorii, astfel încât ultimele zece minute sunt compuse din două răsturnări majore de situație, asemeni unui truc cu cărți. Sau asemeni unui joc politic. Confuzia se amplifică până la final, veridicitatea poveștii înseși fiind chestionată, pentru ca, mai apoi, Leung însuși să ne ofere o versiune de adevăr (dar oare mai putem avea încredere?).

Regizorul își adaptează după multe eforturi (în principal financiare, Australia nefiind o țară care să ofere sume suficient de mari pentru producția de film) un spectacol care avea deschidere doar pe plan național într-un film cu potențial de piață internațională. Escroc de meserie e alegerea perfectă pentru o vizionare relaxantă, antrenantă și amuzantă în același timp.


Sucker, Australia, 2015. Regia: Ben Chessell. Scenariul: Lawrence Leung. Distribuție: John Luc, Timothy Spall, Lily Sullivan.


Filmul se află în secţiunea competițională a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj 2015.

User Rating: 5.0 (1 votes)
Sending