„În primul rând este o tradiție” – Interviu cu Aura Corbeanu

Lumea teatrală românească se bucură încă din 1991 de un eveniment care se desfășoară anual și care aduce un soi de bucurie și recunoaștere celor care creează și celor care o alcătuiesc. Premiile UNITER, se împart pe mai multe categorii, de la “Cel mai bun spectacol” până la “Cea mai buna actrita in rol principal” sau chiar “Debut”. Gala, a devenit, în timp, unul dintre cele mai importante evenimente din lumea teatrală din România, fiind astfel o necesitate și, oarecum, mai mult decât o simplă gală de premii, un fel de arbitru în ceea privește teatrul.

omul-zilei-aura-corbeanu-18496397

La fel cum fiecare eveniment important și recunoscut la nivel național, are un nume în spate, și Gala UNITER se bucură de sprijinul, efortul, priceperea şi dăruirea unui om care vede dincolo de un simplu eveniment, un punct de reper care odată pe an își spune cuvântul în Teatrul Românesc. Aura Corbeanu, căci despre ea este vorba, este persoana care în fiecare an trage sforile acestui eveniment și îl face posibil. Zilele trecute, am avut bucuria de a o întâlni la Târgu-Mureș și am profitat de acest fapt pentru a afla câte ceva despre Gala UNITER din acest an. Mai jos putem urmării un interviu realizat de către Rodica Vila.

Rodica Vila : Unde și când se va desfășura Gala UNITER din acest an?
Aura Corbeanu : Gala de anul acesta se va desfășura pe data de 9 mai. La ora 21 începe spectacolul propriu-zis , iar locul care ne găzduiește este Teatrul de Stat din Oradea.

R.V. : Spectacolul este transmis în direct de către postul Național de Televiziune. De ce postul Național și nu o altă televiziune comercială?
A.C. : În primul rând este o tradiție, în al doilea rând se dorește ca evenimentul să poată fi receptat de un număr cât mai mare de spectatori, să ajungă și în vârful muntelui, acolo unde nu se prinde decât TVR; nu în ultimul rând, datorită echipamentelor performante și a specialiștilor de televiziune. Colaborând de 25 de ani, în tot acest timp fiecare și-a dat seama ce așteptări are de la partenerul sau, iar surprizele nu sunt de dorit, așa încât TVR-ul a rămas televiziunea UNITER-ului.

R.V : De ce Oradea? De unde a venit inițiativa?
A.C. : De fapt, locația ne-a ales pe noi. Invitația a venit de la Teatrul din Oradea prin directorul teatrului, sprijinit de primarul Bolojan și de președintele Consiliului Judetean.

R.V : Despre juriul de specialitate ce ne puteti spune?
A.C : Juriul este format din trei cunoscuți critici de teatru, și anume: Doina Papp, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki.
 
R.V : Câte categorii de premii vom avea anul acesta? 
A.C : Nominalizările se fac pentru 14 categorii de premii.
  
R.V : Ce aduce nou ediția de anul acesta în organizarea Galei? 
A.C : Creșterea  comunicării directe cu publicul și a rolului predominant al votului publicului.
 
R.V : Gala Premiilor Uniter este considerată un proiect cultural de importanță națională. Unde credeți că este valorificat?
A.C : În primul rând în evaluările directorilor de teatru, dar, bineînțeles, și în palmaresul fiecărui premiant.
 
R.V : După 25 de ani de colaborare cu Gala Uniter, care credeți că este aportul dumneavoastră în existența și evoluția evenimentului?
A.C : Precizez că noi, echipa formată din cinci membri permanenți, împreună cu voluntarii ce ne susțin activitatea, suntem ,,MOTORUL” ce pune în funcțiune ideea artistică a unui minunat vizionar al lumii teatrale, cel care a zămislit ideea ,,GALEI UNITER”, maestrul Ion Caramitru.