Lion – Între două lumi

Lion (Saroo: Drumul spre acasă – titlul românesc), regizat de Garth Davis (care este la debutul său în lungmetraj), este bazat pe romanul de non-ficțiune A Long Way Home, de Saroo Brierley. Filmul a primit patru nominalizări la Premiile Globul de Aur, pentru cel mai bun film dramă, cel mai bun actor într-un  rol secundar (Dev Patel), cea mai bună actriță într-un rol secundar (Nicole Kidman) , respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră. Din distribuție fac parte  Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman și David Wenham, cu mențiunea lui Sunny Pawar, actorul care l-a jucat pe Saroo în copilărie și care a reușit o performanță demnă de menționat.

Lion spune povestea lui Saroo, un băiețel indian de 5 ani care ajunge, în încercarea de a-l căuta pe fratele său, blocat într-un tren care îl duce la aproape 2000 km de casă. După o lungă perioadă de rătăcire pe străzile din Calcutta, fiind expus la tot felul de pericole, el ajunge să fie adoptat de un cuplu din Australia. Ajuns la maturitate, el începe să simtă dorința de a-și căuta familia din India, pornind, de asemenea și într-o căutare interioară.

636068634050269396-Lion-MarkRogers-987

Filmul tratează, din punct de vedere tematic, problematica identității, a familiei, a conceptului de acasă.  Ce este mai important este felul în care face acest lucru; fără vreo tentă filozofică, ci cu accent pe emoție, pe trăirea viscerală, pur umană. Într-un mod echilibrat sunt reprezentate și  trăirile interioare ale personajului principal, respectiv felul în care acestea se intercalează cu  evenimentele din viața lui și modul în care influențează interacțiunile cu iubita sa și cu familia adoptivă  Se poate ca viziunile legate de viața lui în India să fie un pic prea frecvente și accentuate, dar încercarea filmului este de a reda vizual ceea ce se petrece în interiorul protagonistului

Coloana sonoră este un alt plus al filmului. Pe toată durata acestuia împletirea cadrelor și a acțiunii cu muzica și efectele de sunet este în mod armonios realizată și contribuie la amplificarea trăirilor și a atmosferii create.  Modul în care s-au filmat anumite cadre și momente, este de asemenea orientat pentru a aduce publicul mai aproape de pesonaje și de acțiune. Anumite secvențe din copilăria personajului principal sunt filmate de la nivelul acestuia pentru a arăta percepția lui asupra lumii, pentru a accentua sentimentul rătăcirii. Când el ajunge la maturitate, camera se aproprie foarte mult de chipul acestuia, plaja de focus este foarte redusă, astfel surprinzându-i frământările interioare și contribuind la crearea unui sentiment de intimitate între acesta și public.

Filmul beneficiază și de frumusețea cadrului natural din cele două țări folosite ca locații de filmare. Jumătate din acțiune se petrece în India și cealaltă, în cea mai mare parte, în Australia. S-au folosit echipe de filmare diferite pentru cele două locații, ceea ce a contribuit la accentuarea diferențelor dintre cele două lumi, în modul în care acestea sunt percepute de spectator. Cele mai vibrante senzații sunt cele surprinse în India, datorită extremelor care caracterizează această țară; de la frumusețea ei încă sălbatică, la fericirea celor doi frați, la gândul unui bol de lapte și până la sărăcia și problemele sociale ale acesteia. Prin comparație, Australia aduce o atmosferă mai liniștită, lispită de grija zilei de mâine, cu toate beneficiile unei vieți privilegiate dintr-o țară civilizată. Această discrepanță între cele două lumi alimentează și mai mult conflictul interior al protagonistului.

Secvențele din finalul filmului, în care sunt prezentate câteva momente din viața persoanelor reale  a căror  poveste doar ce a fost spusă pe ecran,  reușesc să aducă și mai multă emoție prin autenticitatea evenimentelor și a trăirilor personajelor. Lion este unul dintre filmele care țin cont de materialul după care s-au inspirat, urmărind doar să amplifice prin mijloace cinematografice trăirile și caracterul emoțional al poveștii, fără a devia prea mult ca scenariu de la textul original. Mai mult, producătorii filmului au ales să susțină o campanie socială care are drept scop sprijinul organizațiilor care se ocupă în India de copiii care ajung în situații similare precum cea a lui Saroo, ceea ce în India se întâmplă destul de frecvent.