Nu doar despre adrenalină. Retrospectivă DraculaFilm Braşov, 2014

anabelle 1

Annabelle (2014)

Nu se laudă c-ar avea un festival mare, dar recunosc că are potenţial. Se spune că trebuie să ai încredere în tine, ca să creşti. Cu filmul horror şi fantasy, în România, trebuie să avem şi răbdare, pe deasupra. Iar iubitorii de gen vor avea. Până atunci, avem două festivaluri de horror (primul e acesta, de la Brașov, iar al doile, cel de la Biertan), care culeg pelicule din toată lumea şi se bazează pe publicul de nişă, adesea hrănit cu cinema-ul asiatic sau nordic. De aceea nu cred că un astfel de festival, cum e Draculafilm, ar atrage doar adolescenţi şi tineri teribilişti, dornici de adrenalină.

Într-adevăr, horrorul lucrează cu emoţiile şi sentimentele extreme, dar, ca orice gen cinematografic, are arta sa. Pasionaţii o ştiu şi o recunosc. Pe ei îi vizează braşovenii, pe ei îi aşteaptă să intre în sălile de cinema şi să răspândească vestea că Draculafilm e un festival de calitate. Deşi nu a abundat în filme strălucite, fiindcă am văzut destul de multe încercări îndrăzneţe, dar eşuate cum sunt Friday Night, Kazimir şi aş mai adăuga Anabelle etc.), cele premiate şi-au meritat trofeul pe măsură. Am mai spus-o. Nu sunt o împătimită a horror-ului, dar, din fericire, m-am simţit în largul meu la festival, fiindcă rar s-a întâmplat să văd filme de groază. Chiar scurtmetrajul străin câştigător, EMIT, e un SF în toată regula. Nu are nici măcar accente de fantasy. Totuşi, The Canal compensează, deoarece poate fi încadrat încă din primele zece minute în gen.

Nu cred că sunt în măsură să discut organizarea, dar primirea mea a fost bună. Echipa e caracteristică unui festival de film. Dinamică, voioasă şi pusă pe distracţie după program. Nu au fost decalări sau filme şterse de pe ecran, deci Draculafilm s-a ţinut de promsiuni. Mie mi-a plăcut aici, m-am simţit bine. La asta a contribuit şi Braşovul, care e un oraş friguros, dar frumos. Şi, cu siguranţă, Teatrul „Sică Alexandrescu”, care are o clădire spectaculoasă. Nouă, celor care am luat pulsul acestui festival, ne va fi dor de el până anul viitor şi îi urăm cele mai bune filme horror şi fantasy!


A doua ediție a Festivalului Dracula Film a avut loc la Brașov, în perioada 1-5 octombrie 2014.


User Rating: 4.0 (1 votes)
Sending