O plimbare pe Majical Cloudz

E 1:37 AM, o noapte de noiembrie în care frigul te macină pe străzi. Am ieșit cu câțiva prieteni la o bere, iar acum îi salut și mă îndrept acasă. Mă uit în buzunar să văd dacă mai am ceva bani să iau un taxi. Parcă e prea frig acum, să merg pe jos. Și e destul de mult de mers. Mă uit în portofel, mai am cinci lei, strâmb puțin din față și mă resemnez. Îmi pun căștile în urechi, dau drumul player-ului și pornesc încet.

Nu e nimeni pe stradă, iar luminile îmi oferă o oarecare siguranță. Gust câteva secunde din liniștea ce mă-nconjoară și dau drumul muzicii. Majical Cloudz cântă pe fundal cu a lor melodie, Francisco. N-am ascultat-o de ceva vreme și mi se pare că acum e ocazia perfectă.

O trupă destul de obscură, Majical Cloudz e de fapt un duo din Canada. A început de la un tip, Devon Welsh, care făcea un soi de pop electronic, iar, ulterior, lui i s-a alăturat un alt tip, Matthew Duffy. Cei doi au colaborat o vreme, apoi Matthew a plecat, fiind substituit, poate ironic, de un alt Matthew, Matthew Otto. Iar de atunci așa au rămas.

Majoritatea muzicii create de Majical Cloudz e melancolică. Un pop electronic melancolic și experimental pe alocuri, un soi de muzică ce o asculți când ești nostalgic sau melancolic, așa. Sau când vrei să te plimbi singur.

N-au lansat multe, adică vreo trei albume și câteva EP (extended play), dar stilul lor e atipic. Impersonator, cel de-al doilea album și unul excelent, e plin de melodii oarecum triste. Și nu reușește nicicum să plictisească.

Nu e nimeni pe stradă. Undeva, în față, ceva strălucește. Niște faruri de mașină își dansează lumina parcă pe ritmul melodiei ce o ascult. Majical Cloudz sunt triști, iar ei știu asta. Își asumă melancolia și știu că dacă ar încerca un alt gen, poate nu le-ar mai ieși atât de bine. Vocea lui Welsh urlă de tristețe. Am impresia că poți să-i cunoști toate greutățile sufletului doar ascultându-l cum își aruncă singurătatea în toate piesele.

Savage e una dintre piesele ce surprinde singurătatea cel mai bine. Când te îmbeți la o petrecere și vrei să pleci acasă, când ești înconjurat de toți prietenii și încă tot te simți singur, când vrei ca cineva să fie lângă tine și nimeni nu e. Poate din tot ce am ascultat până acum, nimic nu descrie mai bine starea de beție cum o face Savage: toate acele vorbe și gesturi pe care vrei să le zici și să le faci, le zici și le faci, iar deznodământul nu merge conform așteptărilor. Shame on me for it, shame on me for you, cântă Welsh în încheiere. Piesa asta accentuează singurătatea și poate  ăsta e scopul ei.

Mai am puțin și ajung. Poate nici drumul acesta n-a fost ceea ce credeam eu că o să fie. Orașul gol pare mult mai romantic așa, în propria-i pustietate. Dar e sâmbătă noaptea, iar pe aici, pe acolo, câte un râset de tineri mai apare, povestind între ei întâmplările prin care au trecut și râd toți în grup. Mă opresc, căminul e aproape, dar mă mai plimb puțin prin parcul de alături. Aleg o bancă și stau jos.

Ascult Your eyes. Dau volumul mai încet și observ cum melodia se amestecă cu ambianța nopții. Un alt grup trece pe lângă mine și îi privesc cum se îndepărtează. Rămân singur și mă întreb dacă e bună la ceva, singurătatea.

Îmi plac Majical Cloudz. Chiar dacă sunt triști și melancolici și singuri și triști. Da, bineînțeles, au încercat să facă și altceva, cum e featuring-ul cu Grimes la piesa Nightmusic, de pe albumul ei, Visions. Dar le stă bine triști și singuri.

I don’t think about dying alone, spune Welsh în piesa Silver Rings, un soi de piesă electronic-ambientală. Poate nici noi nu ne gândim la o moarte singură. Majical Cloudz e o trupă ce-ți amintește de singurătate. Dar nu de singurătate ca ceva distrugător, ci de singurătate ca ceva ce te ajută să realizezi anumite lucruri, oricare ar fi ele. Ultimul lor album intitulat sugestiv, Are you alone?, îți arată că singurătatea, la fel ca fericirea, e vitală. Ai vrea să trăiești fără ea, dar nu poți trăi fără ea.

E trecut de 2 AM când ajung acasă, iar Majical Cloudz sunt încă acolo, cântă pentru mine. Tot ce pot să fac e să-i ascult.