Portrete (1)

Începem luna noiembrie cu rubrica de fotografie, abordând în primul rând potretul. Fiindcă această temă este una destul de vastă, săptamâna aceasta ne concentrăm atenția asupra oamenilor în vârstă. Fie că am reuşit să-i surprindem în intimitatea lor, sau pur şi simplu în spațiile publice, una dintre marile provocări rămane să ne imortalizăm subiectul într-un mod cât mai natural. Dacă luăm în considerare și mediul din care provin majoritatea oamenilor în vârstă de la noi din ţară, ne lovim de un alt aspect, cum ar fi rigiditatea cu care au fost obișnuiți să trateze exprimarea liberă în fotografie.

Depăşind provocarea dată de subiect, fotograful trebuie să treacă de tentaţia de a exploata doar expresivitatea pe care o oferă oamenii în vârstă. Astfel, el nu face un simplu portret, ci o fotografie. Iar ca să ajungem acolo, ne pierdem deseori în detalii tehnice. Suntem în perioada în care ne axăm atât de mult pe calitatea imaginii, încât nu mai putem să privim dincolo de detaliile tehnice şi uităm de conţinut şi de ceea ce dorim să exprimăm. Putem rezolva aproape orice imperfecţiune la post procesare. Din păcate nu putem adăuga şi un concept la editare.

Am ales aceste fotografii tocmai pentru că încearcă să îmbine o idee cu o realizare tehnică cât mai bună. Ele nu se limitează doar la a ne arăta expresivitatea oamenilor fotografiaţi şi singurătatea ce este prezentă aproape în orice fotografie de acest gen. Ele au în comun, pe lângă că sunt alb-negru, faptul că se folosesc de spaţiul înconjurător pentru a pune în evidenţă subiectul şi pentru a ne face pe noi, privitorii, să creăm o poveste despre fiecare om, ghidaţi de propria noastră imaginaţie.


1andra salaoru1.Andra Salaoru: Femeie stând în spatele gardului. (2015)


2. Dani Sărăcuț2. Dani Sărăcuț: Bătrână cu mătănii. (2015)


3 merca victor3. Victor Merca: Cap de bătrână. (2015)


4. Andra Salaoru4. Andra Salaoru: Cioban la tăiat de lemne. (2015)


5.Botaș Bogdan 15. Bogdan Botaş: Femeie în vârstă sprijinită de gardul de lemn al casei sale. (2014)