Portretul şi legea

Săptămâna acesta am fost  interesată de acei fotografi, mai ales tineri, care ştiu dacă încalcă legea sau nu atunci când fotografiază în stradă, sau mai precis atunci când fotografiază portrete (dacă tot aceasta ne este tema). Însă cum săptamâna trecută, când am discutat despre motivele pentru care fotografii aleg portretul alb-negru sau cel color, am fost puţin dezămăgită, am hotărât să nu repet experienţa prea curând. Rămân cu speranţa că aceia care fac fotografii  cunosc în primul rând drepturile lor, dar şi ale persoanelor fotografiate. Iată ce zice legea:

În legea 8/1996 este un capitol (XI) dedicat protecţiei portretului, a destinatarului corespondenţei şi a secretului sursei de informare. Având in vedere tema lunii, m-a interesat în special protecţia portretului.

Art. 88:

“(1) Utilizarea unei opere care conţine un portret necesită consimțământul persoanei reprezentate în acest portret. Autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul să o reproducă sau să o utilizeze fără consimţământul persoanei reprezentate sau al succesorilor acesteia, timp de 20 de ani după moartea persoanei reprezentate.
(2) În lipsa unei clauze contrare, consimţământul nu este necesar dacă persoana reprezentată în portret este de profesie model sau a primit o remuneraţie pentru a poza.
(3) Consimţământul prevazut la alin. (1) nu este necesar pentru utilizarea unei opere care conţine portretul:
a) unei persoane general cunoscute, dacă portretul a fost executat cu ocazia activităților sale publice;
b) unei persoane a cărei reprezentare constituie numai un detaliu al unei opere ce prezintă o adunare, un peisaj sau o manifestare publică.”

Cu speranţă în suflet că fotografiile de săptămâna aceasta au respectat tot ce am scris mai sus, ele ar mai avea în comun nu doar culoarea sau subiectul, ci faptul că reușesc  să transmită fiecare o emoţie sau o stare unică. Iar această emoție este transmisă şi cu ajutorul unei realizări tehnice foarte bune.  Pentru că atunci când buna realizare tehnică cu emoţia transmisă se întâlnesc într-o fotografie, se realizează ceea ce cred eu că este ideal în fotografia de portret. Să reuseşti într-un singur cadru să exprimi mai mult decât o stare şi să creezi o poveste.

12278148_768877276591007_1832011801_n

Ioana Pop – Furtună

 

Cantoreanu Vlad Vasile- Camelia

Vlad  Cantoreanu –  Camelia

 

Andra Salaoru- Neputinţa de evadare

Andra Salaoru – Neputinţa de evadare

 

Mihai Stanciu- Linişte tulburată

Mihai Stanciu – Linişte tulburată

 

Dani Sărăcuţ

Dani Sărăcuţ  – Fragmente de timp