Rogue One – Capitol adițional în istoria Star Wars

La un an de la lansarea mult așteptatei continuări a seriei Star Wars (Star Wars: The Force Awakens), Rogue One deschide șirul poveștilor Star Wars care nu urmăresc firul narativ principal, ci avem parte în acest caz de o poveste adițională evenimentelor deja petrecute. Filmul urmărește grupul de rebeli care au reușit să fure planurile Death Star-ului, respectiv povestea celor fără de care evenimentele din  Star Wars: Episode IV – A New Hope ar fi avut un cu totul alt deznodământ. Din distribuție fac parte Felicity Jones, Diego Luna, Donnie Yen, Forest Whitaker și Mads Mikkelsen.

Filmul mulțumește în ceea ce privește imaginea, oferind o serie de cadre spectaculoase atât spațiale cât și pe planetele pe care avem ocazia să le descoperim pentru prima dată. Se întâlnesc, de asemenea, multe elemente care  îi vor încânta și vor stârni nostalgia fanilor seriei. Scena finală este de asemenea un element surpriză care îi va bucura pe mulți.

Prima jumătatea a filmului vine cu mici probleme legate de ritm și de utilizarea coloanei sonore în anumite scene. Datorită felului în care au fost făcute câteva dintre alegerile legate de sunet și de construirea unor scene, se poate să te scoată din film, sentiment remediat în totalitate în a doua jumătate. Odată cu derularea acțiunii, pelicula captivează prin scenele de acțiune foarte bine realizate, atât cele de la sol, cât și cele spațiale. Efectele speciale sunt exact ceea ce trebuie, filmul fiind un exemplu bun în ceea ce privește utilizarea eficientă a CGI-ului pentru a oferi secvențe și imagini spectaculoase. Părerile pot să difere în ceea ce privește utilizarea graficii computerizate pentru aducerea la viață a unor personaje, însă rămâne la latitudinea fiecăruia să delibereze asupra succesului cu care s-a realizat sau nu acest lucru.

star-wars

Introducerea majorității personajelor nu oferă prea mult în ceea ce privește trecutul sau motivațiile acestora. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de scopul filmului și a poveștii pe care o spune. Rogue One vine în completare și contribuie la o mai bună înțelegere a episodului IV – A New Hope, poate chiar mai bine spus, adaugă o nouă dimensiune acestuia. Implicarea emoțională din partea spectatorului este implicită în cazul fanilor Star Wars, iar pentru ceilalți aceasta se poată să sie simțită mai puternic abia mai spre finalul filmului. Personajul lui Jyn Erso (Felicity Jones) fiind cel mai dezvoltat, soarta și motivațiile acesteia trezesc cel mai mult simpatia publicului. Jones a reușit să transmită eficient emoțiile puternice și transformările prin care a trecut personajul său de-a lungul filmului, performanța ei ca protagonistă reușind să fie convingătoare.

Unul dintre cele mai carismatice personaje este droidul K-2SO, care este și principala resursă de comic a filmului. Majoritatea actorilor fac o treabă foarte bună în felul în care dau viață personajelor și cu siguranță cea mai anticipată prezență a fost cea a lui Darth Vader. Probabil având prea puține apariții pentru gusturile fanilor seriei, Vader este protagonistul uneia dintre cele mai bune scene din întregul film.  Pentru mulți, Rogue One a însemnat prima ocazie de a-l vedea pe marele ecran pe unul dintre cei mai populari și îndrăgiți antagoniști din istoria cinematografiei. Filmul a arătat și fața mai puțin plăcută a Rezistenței, respectiv faptul că nu toate acțiunile lor sunt perfect onorabile și lipsite de erori.

Este de menționat faptul că o parte semnificativă din replicile și chiar și scenele din primul și al doilea trailer, lansate pentru promovarea filmului, nu apar în variantă finală a lungmetrajului. Se cunoaște faptul că filmul a suferit mai multe modificări de-a lungul procesului de realizare și probabil acest lucru a favorizat discrepanțele de ritm, precum și niște mici probleme de omogenitate. În ciuda defectelor sale, Rogue One este un film bun, care are o contribuție importantă în ceea ce privește completarea unor informații esențiale legate de evenimentele care au avut loc în A New Hope. Mai mult, spune o poveste care se aliniază frumos universului Star Wars, care încă împrumută din magia acestuia, reușind în același timp să își păstreze propria identitate. Garantat spectaculos din punct de vedere vizual, este genul de film care merită văzut și revăzut în cinema.