TIFF 2014. 6 ani de educație cinematografică pentru tineri

Anul acesta, în cadrul Festivalului de Film Transilvania 2014 (TIFF), se va organiza pentru a șasea oară programul de educație cinematografică pentru elevi și copii, EducaTIFF. Aceștia vor avea posibilitatea de a viziona filme premiate internațional și de a participa la dezbateri și discuții cu realizatorii acestora sau la ateliere de film, lecții de cinema, seminarii de critică de film și de a concura în competiții.

Potrivit organizatorilor, „EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media”.

În deschiderea EducaTIFF 2014, va fi proiectat filmul A fi și a avea (Franța, 2001), câștigător al premiului pentru Cel mai bun Film Documentar la Premiile Academiei Europene de Film în 2002. Proiecța va avea loc pe 30 mai, de la ora 10:00 la Cinema Victoria, în prezența regizorului, Nicolas Philibert.

Între 30 mai – 4 iunie, participanții EducaTIFF sunt invitați la alte 6 filme categorisite în funcție de vârstă, care au participat la festivaluri internaționale renumite. Printre acestea se numără, Peste mări și țări (Suedia – Danemarca, 2013; 8+; 31 mai și 4 iunie, 11:00, Cinema Florin Piersic), Te iubesc, mama! (Letonia, 2013; 11+; 2 iunie, 10:00, Cinema Victoria) – primul film 3D de la EducaTIFF și Mike își ia rămas bun (Olanda, 2013; 11+; 3 iunie, 10:00, Cinema Victoria). Elevii vor putea realiza cronici de film pe care sa le înscrie în Competiția Tineri Critici de Film.

Pe 1 iunie, de la ora 11.00, Charlie Chaplin, Stan și Bran și Buster Keaton vor prinde din nou viață la Cinematograful „Florin Piersic” în spectacolul Cinepiano, al artistului Brazilian Tony Berchmans. Acesta va recrea magia vizionărilor de film de la începutul secolului XX, când coloana sonoră consta în adevărate concerte live.

EducaTIFF

Tot în data de 1 iunie, de Ziua Copilului, actorul Stefan Collier, protagonist în filmul Regret!, câștigător al trofeului EFA Young Audience Award, va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri după proiecția acestuia (12:30, Cinema Victoria), urmată de o lecție de actorie (15:00, Muzeul de Artă).

Seminariile de critică de film susținute de criticii de film Ileana Bîrsan si Cătălin Olaru vor stimula percepția critică a elevilor și ii vor provoca în exprimarea propriilor puncte de vedere asupra filmelor vizionare: 3 iunie, 12:30 și 4 iunie, 13:30, la Muzeul de Artă.

În perioada 5 – 8 iunie, tinerii regizori Cecilia Felmeri și Ion Aramă îi invită pe elevii până în clasa a IX-a inclusiv să participe la ateliere de animație (zilnic între orele 10:00 și 15:00). Pe parcursul fiecărui atelier, aceștia (grupați în număr de 30/atelier) vor fi instruiți în realizarea unui scurt filmuleț de animație, prin muncă în echipă. Ambii regizori sunt absolvenți ai UNATC București.

Mai multe informații despre condițiile de participare găsiți pe site-ul oficial al TIFF 2014.

User Rating: 0.0 (0 votes)
Sending