TIFF 2014. Transilvania Talent Lab – un amalgam de talente bine instruite

A treia ediție Transilvania Talent Lab (TTL) s-a desfășurat la Cluj pe parcursul a cinci zile în perioada 1-5 iunie. Proiectul, organizat de Festivalul Internațional de Film Transilvania în parteneriat cu Asociația Control N, presupune încurajarea și educarea participanților în domeniul filmului. Anul acesta, au fost invitate personalități din toate palierele ce contribuie la crearea unui film.

524008_366523783394107_1360894724_n

În a doua zi de TTL, Nik Powell, cunoscut cineast și actual director al National Film and Television School din Marea Britanie, a deschis seria de masterclass-uri de la Talent Lab. Acesta a susținut o prezentare despre evoluția realizării unui film de la A la Z, atribuind fiecărei litere câte un element crucial în desfășurarea proiectelor cinematografice. Antoine LeBon a oferit în continuare un feedback participanților, care și-au expus proiectele pe de-a-ntregul, același lucru făcându-l, ulterior, și regizorul Tudor Giurgiu.

În ziua a treia, regizorul Peter Flinckenberg a vorbit deschis despre dificultățile pe care le-a întâmpinat la filmările ultimului său documentar, Pixadores, cât și despre viziunea sa cinematografică. Apoi, Sirkka Möller, membru al comitetului de selecție al secțiunii Panorama din cadrul Berlinalei, a încercat să instruiască participanții despre cum să își lanseze materialele cinematografice pe piață sau la festivaluri de film.

Ziua a patra a început cu Mathias Noschis, expert în marketing de film, care a vorbit despre distribuția, producția și advertising-ul filmelor propuse de cei prezenți. Corina Șuteu, Oana Radu și Elvira Lupșa (Institutul de Film Românesc) și-au expus cunoștințele legate de crowdfunding, o formă nouă care permite strângerea de fonduri de la oameni din toată lumea pentru realizarea unui film.

Dimineața ultimei zile a debutat din nou cu Tudor Giurgiu, care a susținut un seminar despre tot ceea ce înseamnă cinematografia. Locul i-a fost luat de regizorul englez Peter Webber, care a încercat să transforme masterclass-ul într-un dialog între el și participanți.

Din păcate, regizorul Karim Ainouz nu a putut ajunge, dar locul i-a fost luat de cunoscuta actriță Debra Winger și, mai apoi, producătorul Katriel Schory a discutat despre regia filmelor low-budget.

User Rating: 0.0 (0 votes)
Sending