Trei seriale de la miezul nopții: cavaleri patetici, hackeri anxioși și gagici tatuate

O săptămână interesantă, în care am fost asaltată de concepte bune și proaste, de lucruri pe care le-am mai văzut și mi-au fost spuse la fel sau într-o altă manieră, de penibil, de captivant și de ignorat.

 

The Bastard Executioner r. Kurt Sutter, 50 min

Dramă, Istoric

25085

Descriere Într-o perioadă de rebeliune politică, un cavaler ( mai mult sau mai puțin) se trezește cu un îngerel care îi spune să lase naibii sabia în pace și să ducă o altă viață. Trăiește o viață duală, în care încearcă să-și satisfacă destinul și e ajutat de o babă vindecătoare. Adică bâjbâie prin viață pe toate planurile ei, emoțional, politic, romantic, fiind total pe nicăieri.

Părere Se pare că acum oricine își permite să producă seriale de perioada secolului 14. Dar, ăsta, ăsta e de o penibiltate rar întâlnită. L-aș fi oprit, dar eram curioasă ce mai poate debita. La fiecare scenă aveam ceva de comentat. În minunatul intro din ceruri, în care camera se pogoară duios peste orășel, ni se explică istoria. Băi, gangsta, dacă trebuie să ne explici în intro, destul de rău! Îndureratul cu traume post-war, se trezește din coșmarul în care apare o fetițucă împerucată și în care efectele speciale de proastă calitate te lasă perplex. Apoi libidinosul ăla îi freacă pasional, duduii, burta de însărcinată și apoi o fugărește, hihihi. Sex! Boom! O scenă asemănătoare cu cea din Game of thrones, dar e un pornoșag ieftin, în care un babalâc își face de petrecanie cu fata înbujorată. Fade to b&w pe chipul ei , care are nevoie acută de o baie. Apoi avem intro-ul oficial, care bineînțeles că e o împreunare de imagini dubioase, cu travelinguri și acompaniat de o melodie hipstărească. Doamne apără și păzește. Și asta doar în primele 10 minute. Apoi vine scena care definește calitatea acestui serial, o paralelă cu adevărat impresionantă, scena în care my lord defechează și se screme, așa cum probabil făceau și scenariștii când încercau din răsputeri să impresioneze. Wow, șoc și groază, câtă inovație, artă! Penibil de la montaj, la jocul actoricesc, la dialog.

Spoiler Nu scapă, îi bagă cuțitul în burtă.

Verdict Am pierdut o oră din viață, nu e de ajuns?

 

Mr. Robot, r. Sam Esmail, 65 min

Crimă, Dramă

Mr.-Robot-Key-Art-570x285

Descriere E vorba despre un gagiu, inginer și hacker în timpul liber, cu anxietate socială și tot tacâmul. Îl racolează un anarhist, Mr. Robot, într-o echipă de hackeri. Elliot, hackerul nostru încearcă să nu fie tentat să distrugă corporațiile multinaționale care conduc frumușel lumea.

Părere Serialul ăsta e chiar fain. Povestea asta am mai auzit-o, mai ales în ultimii ani, dar e un subiect de actualitate. Tehnologia, perturbarea initimității, probleme psihologice datorate social mediei și nu numai, societatea bolnavă, prodigy-ul, problematica femeii în industrie. Un serial despre toate astea și despre un fel de Aaron Swartz. Serialul e realizat în așa fel încât să te capteze chiar dacă nu ești pe deplin pasionat de subiect, ceea ce înseamnă că e lejer, dar are substraturile lui. Castingul mi se pare potrivit. Gagiul ăsta, cu vestimentația asta, e exact cum îmi imaginez un hacker cu anxietate socială să fie. Imaginea e ok, nu are floricele inutile și apreciez asta nespus. Mai bine o imagine curată decât cu pretenții eșuate. Vocea din off e validată de atributele personajului.

Spoiler Mr. Robot e tipul din metrou, în caz că nu te-ai prins. Și e jucat de Christian Slater, care a participat în multe chestii mișto, printre care și Nimphomaniac. A, da, și ia cățelul de la nenorocit.

Verdict Ne mai uităm, da! Mr. Robot, ești binevenit!

 

 

Blindspot r. Martin Gero, 43 min

Drama, Mister, Thriller

2015-0817-Blindspot-AboutImage-1920x1080-KO

Descriere Jane Doe, e găsită hăpt în centrul orașului, amnezică, goală și plină de tatuaje care au fiecare câte o semnificație ascunsă. Încearcă să-și aducă aminte cine e, ce îi place, ce i s-a întâmplat, treburi d-astea. Există două piste, descoperirea conspirației criminale prin deslușirea tatuajelor și (re)descoperirea de sine.

Părere Nu e prost, conceptul e bun, dar casc pe interior. Avem echipa clasică de investigații, de data asta FBI, cu liderul care mereu are dreptate, coloana sonoră specifică genului ăsta de serial. Plotul e plictisitor, profanarea unui corp viu e ideea cea mai bună a serialului, în rest e destul de asemănător cu ce am mai văzut și altă dată. Imaginea îmi place, are un ritm potrivit, narațiunea se mișcă din punct în punct după rețetă. Psihologic vorbind, prea puțin exploatat. Sper ca simbolismul tatuajelor și trimiterile să fie inteligente pe viitor. Actorilor, din păcate, le lipsește carisma, ceea ce pentru mine e un mare minus. Vreau să te plac, fă-mă să te plac! Te implor!

Spoiler Știe să se bată, săcsi.

Verdict Nu mă mai uit, simt că am văzut asta deja. Serial tip deja-vu.