Trei seriale de la miezul nopții: Sfârșitul lumii, adolescenți criminali și suferința lăuntrică

Dragi copii, săptămâna asta nu mi-am făcut un cadou de Moș Niculaș, serialele la care m-am uitat, le voi uita în curând, m-au uitat și ele pe mine. Parcă așa e soarta, o săptămână bună, una proastă. Hai că asta nu a fost de nesuportat, dar parcă decât să fie plictisitoare, mai bine sunt șocant de proaste, să-mi mai stimuleze și mie unele părți atrofiate din creier. Astea fiind spuse, nu uitați să vă uitați ca să le uitați la:

You, Me and the Apocalypse,r. Iain Hollands, 44 min

Comedie

You_Me_End_1920x1080

Descriere O cometă se îndreaptă spre Terra. Urmează, inevitabil, apocalipsa, sfârșitul sfârșitului, judecata de apoi. Vedem oameni care nu au nimic în comun și nici nu par a fi aleși de puterea divină, dar care urmează să fie salvați datorită faptului că stau cuminței într-un buncăr.

Părere Of, de ce este un trend în a începe cu momentul actual și apoi să faci o întoarcere în trecut pentru a arăta cum s-a ajuns în situația dată? E o convenție care pe mine mă lasă rece ca un pinguin criogenat. Personajele sunt foarte stereotipale, o călugăriță, o mamă pușcăriașă, bărbatul comun, o sudistă neonazistă, un preot care înjură și fumează. Sună a banc. Pe hârtie, toată treaba asta cu iar apocalipsa sună prost. Spre surprinderea mea, nu e chiar așa de rău, povestea se descoperă treptat și chiar te întrebi ce or să facă idioții ăia. Există mai multe posibile piste narative,dar unele viziuni sunt previzibile. Haosul se instaurează, lumea urlă și fuge ca găinile fumate, fură, sparge, face preziceri apocaliptice, na, ca tot omul. Un Black Friday mai mare, să zicem.

Spoiler Nu-i nimic SF acolo, e adoptat gagiul. Buhuhu.

Verdict Culmea, m-aș mai uita. Poate e accentul britanic de vină.

 

From Darkness, r. Andrew C. Erin, 57 min.

Drama, Crimă

from_darkness

Descriere Claire Church e fost ofițer de poliție, care pentru a scăpa de traumele pe care i le-a provocat locul de muncă, se mută la mama dracu. Liniștea îi e perturbată de un ex-iubit și ex-coleg de muncă, care e vestitorul ciumei. Adică îi spune că un caz crezut încheiat nu e chiar încheiat. Chestia asta o cam scoate din zen.

Părere Ce m-a atras la drama asta psihologico-polițistă și m-a convins să mă uit, e imaginea. E atmosferică, chiar poetică pe alocuri. Îmi sunt pe plac cadrele de tăcere, detaliile, amorsele, încadraturile, starea creată per total. Nu sunt fanul genului, dar serialul ăsta se folosește de un stil meditativ, care pe mine mă prinde, depinzând de starea în care mă aflu. În același timp, mă pot pierde în imagine și în loc să mă concentrez pe ce vor ei să-mi transmită, fie stare, fie poveste, mă gândesc la ale mele. Dacă ignor imaginea care te fură ca țiganii imaginari cu care te amenința mama când erai bighidiu, serialul ăsta tot o dramă polițistă rămâne. Dialogul, destul de sacadat, alternat cu momentele de blank sonor, e puțin impresionant. Aș vrea ca atunci când se spune ceva, să se SPUNĂ ceva, dacă mă-nțelegi tu pe mine. M-aș putea lipsi în totalitate de efectele sonore/ muzicale, tăcerea sună bine. Speram să nu fie doar imaginea faină, dar iată că scenariu, meh, plot meh, dialog meh, actorie cam meh.

Spoiler Listen to your elders– cea mai bună replică din tot episodul. Și cam atât.

Verdict Nu mi-a arătat nimic din ce nu am mai văzut deja, nu m-a relaxat, nu m-a inspirat, nu mi-a stârnit curiozitatea. From Darkness, ești degeaba.

 

Scream queens r. Ian Brennan, Brad Falchuk, Ryan Murphy, 46 min

Comedie, Horror

poster-de-scream-queens_1

Descriere O frăție, varianta feminină, kappa kappa tau, KKT, însemnând altceva în limbajul online românesc, și crimele care se petrec de la o vreme. Ăsta e plotul. Atât.

Părere Serialul ăsta e o combinație atroce între Mean girls, Pretty Little Liars, Freaky Friday (pentru că Jamie Lee Curtis) și orice film horror cu adolescenți. E povestea clasică cu fetele populare, lesbiene, tocilare, grupuri I am alpha and omega the beginning and the ending. Sper ca lucrul ăsta să fie unul asumat, împreună cu soundtrack cu tot. Bineînțeles că Emma Roberts e cea mai nutrie dintre nutrii. E exact același personaj din sezonul 3 de American Horror Story, versatilitate actoricească nulă. Dupaia au aruncat câteva nume care să facă ochii adolescenților să strălucească ca la viezure. Nume din cultura pop 2000. Abigail Beslin, care a crescut și ea măricică și poate că mai bine se abținea, Ariana Grande- eroina noilor generații, Nick Jonas, alt popândău. Scena în care dracul roșu-mpielițat o omoară pe domnișorică e de o penibilitate rară. Serialul încearcă o ironie a cărei definiție se pare că nu o cunoaște, are efecte „speciale” care seamănă cu un halloween show construit din tempera și gem de coacăze și actorii mă uimesc prin lipsa totală de scop în industrie.

Spoiler Servitoarea- moartă, Ariana- moartă, Deaf Taylor Swift- moartă

Verdict Un serial pentru un public țintă clar stabilit, adică vreau să spun subtil că e o porcărie atroce. Nu, mulțumesc, Scream Queens.