Ultima dragoste – Michael Caine la Paris

Filme cu subiect care tratează perioada după ce un soț și-a pierdut soția s-au mai făcut; Amour e un exemplu foarte recent. Ultima dragosteLast Love se distanțează însă mult de lucrarea lui Haneke; prin tonul pozitiv, dar în același timp și prin tiparul pe care îl îmbrăţişează.

Michael Caine și Clemence Poesy în Last Love (2013)

Michael Caine și Clemence Poesy în Ultima dragoste (2013)

Interpretat de Michael Caine, domnul Morgan, fost profesor de filosofie, stabilit la Paris, nu reușește să treacă peste moartea soției, chiar dacă evenimentul a avut loc în urmă cu trei ani. Asta până când o întâlnește pe Pauline, o franțuzoaică mult mai tânără decât el, care reușește să-l scoată din starea melancolică și să-l facă să-și depășească problemele existenţiale. Relația lor nu devine una neapărat romantică, așa cum premisa ar indica, pentru că el o priveşte mai mult ca pe o fiică. E un schimb platonic-patern. Asta spre deosebire de un alt film cu acelaşi tip de legătură, anume Venus, în care un Peter O’Toole octagenar se îndrăgostește de o tânără de 20 de ani.

Domnul Morgan e un american tipic, care nu a reușit să învețe franceza, cu toate că locuiește în Franţa de câțiva ani; nici măcar nu-și dă seama când vânzătoarele râd de el. Evident că asta nu-l împiedică să-i corecteze pe cei care greșesc când vorbesc engleza. Pauline e un alt personaj pe care se prea poate să-l fi văzut, ca tipologie, în nenumărate filme plasate în capitala hexagonului. E puțin misterioasă, citește cărți în autobuz, are un accent minunat şi totodată fascinant. Existența ei în naraţiune e cumva condiţionată de prezenţa domnului Morgan, pentru care devine o muză fără vreo miză anume.

Ultima dragoste, la fel ca Midnight in Paris, prezintă un oraș frumos, aproape ideal, unde oameni incredibili, care pot schimba vieți, par să fie pretutindeni. Michael Caine reușește să credibilizeze întreg filmul, pentru că știe cum să reprezinte imaginea străinului îndurerat în Paris.


Ultima dragoste/Last Love, Germania-Belgia-USA-Franța, 2013. Regia: Sandra Nettelbeck. Scenariul: Sandra Nettelbeck. Distribuția: Michael Caine, Clemence Poesy, Gillian Anderson


User Rating: 0.0 (0 votes)
Sending