Ultimele portrete

Săptămâna acesta este ultima din luna a cărei temă a fost portretul. Din nefericire, nu am reuşit să acoperim toată aria largă de subteme pe care o poate oferi portretul. De exemplu, nu am avut fotografii făcute în studio. Diferenţa cea mai mare între fotografia de stradă şi cea de studio este că în ultima tu poţi controla totul. Începând de la model (asta în cazul în care alegi să fotografiezi o persoană), îmbracăminte, decor, până la cel mai important aspect: lumina. Spun că cea mai importantă este lumina pentru că, în cazul în care doreşti să faci portret în natură sau în spaţii publice şi ai un model, poţi controla toate de mai sus în afară de lumină. O poţi direcţiona, dar nu o poţi controla ca în studio.

În exterior, ai multe elemente imprevizibile pe care trebuie să le gestionezi sau pentru care să găseşti rezolvarea potrivită. În studio, chiar dacă ai toate uneltele la îndemână, trebuie să cunoşti metode de iluminat, dar şi să dai dovadă de imaginaţie pentru a crea situaţii noi în care să-ţi fotografiezi modelul, ca să nu cazi în capcana pozei de buletin.

Cu dorință de ceva nou pentru unii și cu nostalgie pentru alții (pentru mine), trebuie să ne luăm rămas bun de la fotografia de tip portret. Am căutat ca în fiecare săptămână să alegem fotografiile care transmit stări și emoții. Fotografiile care ne dezvăluie mici părticele din viața altcuiva, care ne fac să ne imaginăm o poveste despre un om pe care nu l-am cunoscut niciodată.

Vlad Cantoreanu

Vlad Cantoreanu- În echilbru

 

Andra Salaoru

Andra Salaoru- Apăsare

 

Dani Sărăcuţ

Dani Sărăcuţ- Aşteptare

 

Patricia Niţă

Patricia Niţă- Corporalitate

 

Andra Salaoru - Aș spune

Andra Salaoru – Aș spune